De rally in Tesla & FOMO

Hoofdmenu Beleggen

Het aandeel Tesla heeft een enorme rally achter de rug. Zeker gezien over de maanden na de grootste paniek rondom het coronavirus. In maart handelde een aandeel Tesla nog rond de $400. Enkele maanden later was dit ruim $1500. Wat is hier gaande? Tesla heeft nu een grotere marktwaarde dan Volkswagen, Daimler, BMW, GM, Ford, Fiat en Peugeot samen! Elon Musk is een geniale entrepreneur and verdient een berg met credits. Maar waarom is de koers van Tesla zo hard opgelopen? En is Tesla eigenlijk wel een aandeel dat veilig is en interessant is voor de lange termijn?

Redenen voor de rally

Coronacrisis versnelt overgang naar elektrisch rijden.
De algemene mening is dat de crisis the transformatie van ouderwets benzinerijden richting het elektrisch rijden versnelt. Door de coronacrisis zijn veel ouderwetse automakers in financiële problemen geraakt. Automakers verkopen minder auto’s en houden hierdoor minder geld nodig om te investeren in innovatie. Innovatie die zo hard nodig is om bij te blijven met Tesla. Automakers hebben de afgelopen jaren grote sommen geld geïnvesteerd in onderzoek naar elektrische auto’s en het ontwikkelen ervan. Dit geld kunnen ze dit en volgend jaar niet zo gemakkelijk investeren. Hierdoor zou de kloof in innovatie tussen de ouderwetse automakers en Tesla weleens flink vergroot kunnen worden. Althans, dat is waar de markt vanuit gaat. Door de hoge aandelenkoers van Tesla, kan Tesla momenteel erg makkelijk aan vers geld komen. Een kleine aandelenemissie levert namelijk al veel geld op. Tesla wordt gezien als een tech bedrijf wat het aantrekken van geld ook nog eens makkelijker maakt.

De droom van een zelfrijdende auto.
De droom van een zelfrijdende auto is niet nieuw, maar wordt langzamerhand wel een droom die dichter bij de werkelijkheid geraakt. Tesla wordt gezien als de uitverkorenen om op termijn de eerste en beste zelfrijdende auto te produceren en hier flink aan te verdienen. De aandelenprijs van Tesla is helemaal gericht op de toekomstmuziek van de elektrische auto en de zelfrijdende auto. Pas als Tesla dit helemaal waar maakt zou de huidige koers van het aandeel gerechtvaardigd kunnen zijn.

FOMO (fear of missing out).
Mensen hebben emoties. Een bekende emotie is de fear of missing out (FOMO). Mensen willen de trein naar rijkdom niet missen en doen er alles aan om er op te springen. Ook al is het een kamikaze trein. Eind 2017 zagen we een voorbeeld hiervan: de cryptomania. Vrijwel alle cryptocurrencies werden hard opgeboden. Zelfs kleine munten zonder een website, zonder een team, zonder een plan. Mensen zagen vrienden veel geld verdienen en wilden dit ook. Niemand wilde op een feestje vertellen dat ze geen cryptos hadden. Men zou zich dan een loser voelen. Veel mensen sprongen in de cryptos en dit liep voor veel mensen helemaal fout af. Veel munten zijn nooit meer in de buurt van de waarde gekomen van eind 2017. Met Tesla is nu hetzelfde aan de hand. Veel mensen kopen puur uit gevoelens van hebzucht. Het aandeel is alleen maar gestegen in de laatste maanden en men wil instappen om te profiteren van de volgende rit omhoog. Men neemt risico op erg hoge prijzen en dit zal zoals altijd voor veel mensen uiteindelijk verkeerd aflopen.

Short squeeze.
Tesla is een aandeel dat door veel mensen geshort werd in de afgelopen jaren. Het was en misschien is nog steeds het aandeel dat het meest short gegaan werd in de Verenigde Staten. Gedurende het afgelopen jaar is 10%-20% van het aandeel geshort. Toen Tesla op $400 handelde werd het aandeel al hevig geshort. Investeerders en speculanten vonden dat het aandeel erg duur stond en dachten dat Tesla snel in grote problemen zou komen doordat het bedrijf elk jaar verlies maakte en een flink negatieve cashflow had. Een emissie of liquiditeitsprobleem zou op de loer liggen. Dit gebeurde echter niet en de mannen die short zaten moesten daarom toch maar de aandelen terugkopen. Dit heeft de opwaartse beweging van Tesla een extra stimulans gegeven. Fikse koersbewegingen, vooral omhoog, waren het gevolg. Ongekend voor een groot bedrijf als Tesla. Tesla heeft momenteel een marktkapitalisatie van om en nabij de $300 miljard.
Kan je een squeeze als deze verwachten en er op anticiperen?
Niet echt. Dat is zeer speculatief. Er zijn veel aandelen die flink geshort worden en waarbij de prijs dag op dag, week op week, omlaag gedrukt wordt doordat mensen blijven shorten. Bedrijven komen hierdoor in problemen aangezien zij bij een lagere beurskoers meer scepsis wekken bij investeerders. Ook is het zo dat ze veel minder geld op kunnen halen door middel van bijvoorbeeld een aandelenuitgifte. Puur omdat de koers stukken lager staat. Het wordt dan vaak een vicieuze cirkel waarbij een bedrijf alleen maar meer in de problemen komt. Tesla is een uitzondering en aangezien Tesla enkele keren erg positief nieuws omtrent de cashflow en omzet naar buiten bracht, moesten de shorts wel terugkopen.

Is tesla een goede investering?

Tesla is een erg onveilige belegging. Deze is zeker niet geschikt voor de wat meer defensieve belegger. Momenteel zit er zoveel speculatie in de koers en is de koers vooruitlopend op een hele hoop toekomstmuziek die eerst nog maar eens moet uitkomen. Fundamenteel gezien doet Tesla het niet goed. Tesla maakt verlies en de cashflow is ondermaats. Over de laatste 12 maanden hebben de grootste concurrenten 41x zoveel omzet geboekt terwijl hun gezamenlijke marktkapitalisatie lager ligt dan die van Tesla! Ook liggen hun marges stukken hoger.
Toekomstmuziek
Er liggen mooie kansen in de toekomst met de transitie naar elektrisch rijden en zelfrijdende auto’s. Echter is de koers op dit moment alleen fair als Tesla hierin een grote speler wordt en blijft. Na de crisis verwacht ik dat de ouderwetse automakers ook weer veel gaan investeren in de elektrische auto en wellicht dichter bij Tesla kunnen komen. Daarnaast zie ik ook een grote rol weggelegd voor bedrijven als Google en Apple om zich verder te verdiepen in de zelfrijdende auto. Die bedrijven zijn de echte techbedrijven voor me. Tesla is een pionier die de koploper moet blijven. Alleen dan is een belegging in Tesla aandelen nu een eventuele langetermijn winnaar.
Een bedrijf is koopwaardig omdat het fundamenteel ondergewaardeerd is en niet omdat anderen er geld mee verdienen en je bang bent om de trein te missen. Vermijd the fear of missing out: FOMO!
Voor bedrijven die wel koopwaardig zijn, check hier: https://hubenscapital.com/nl/diensten/stocktips/

Leave a Reply