Beleggingsvisie

Hoofdmenu beleggen

U kunt enorm veel informatie vinden op internet over hoe u kunt beleggen en in welke aandelen u kunt beleggen. Het is goed om het een en andere te lezen. Echter is het nog beter om voor uzelf eerst een beleggingsvisie op te stellen. Wanneer u dit doet kunt u uit alle informatie die u verkrijgt een goede selectie maken. U bent beter in staat beleggingen uit te kiezen die passen bij uw beleggingsstijl en beleggingsvisie. Maar hoe ontwikkelt u een beleggingsvisie? Hieronder vindt u een kort stappenplan dat u kan helpen bij het ontwikkelen van een eigen visie en stijl.

1. kennis inwinnen

U dient eerst kennis in te winnen. Welke soort beleggingen zijn er? Wat zijn de verwachte rendementen van deze beleggingen en hoe ziet het risico eruit? Voordat u start met uw beleggingsvisie gaat u eerst eens even rustig lezen waarin u allemaal kan beleggen. Zoek dit online een beetje uit of koop een boek over de verschillende beleggingscategorieën. U kunt ook even op onderstaande link klikken voor wat meer informatie.

2. Risicobereidheid

Nu u wat meer weet over de verschillende beleggingscategorieën, kunt u gaan nadenken welke het beste u passen. Dit kunt u samen met mij doen of eventueel alleen. Enkele vragen die u zichzelf dient te stellen zijn:

  • Wat is mijn beleggingshorizon? Aandelen zijn uitermate geschikt voor de lange termijn (>5-10 jaar). Heeft u uw geld weer nodig binnen 5 jaar dan is het wellicht verstandiger in wat veiligere materie te beleggen zoals staatsobligaties bijvoorbeeld.
  • Lig ik wakker van grote swings? Als u meer risico neemt zult u ook grote swings in uw portefeuille meemaken. Gedurende de Corona crisis is de beurs tot wel 40% gedaald waarbij sommige individuele aandelen tot wel 70% daalde. Bent u bereid dit risico te lopen? Kunt u s’nachts rustig slapen als een crisis als deze losbarst. Dit zijn belangrijke vragen om over na te denken.
  • Kunt u het geld dat u investeert missen? Is het een extraatje of heeft u het in de toekomst echt per se nodig?
  • Kunt u er mee leven als uw vermogen op een bepaalde datum lager uitvalt dan wat verwacht zou zijn op basis van de verwachte rendementen? En vind u het belangrijk dat uw vermogensgroei geleidelijk verloopt?

De bovenstaande vragen zijn voorbeeldvragen die u uzelf kunt stellen voordat u bepaalt hoeveel risico u wilt lopen met uw beleggingen. Het gaat dus niet alleen om hoeveel risico u kunt lopen, maar ook om hoeveel risico u wilt lopen. Dit zijn twee wezenlijk verschillende zaken en u dient hier grondig aandacht aan te besteden.
Voor het opstellen van een beleggingsvisie en het bekijken welke beleggingen het beste bij u passen is het raadzaam advies in te winnen. Wilt u een gratis & vrijblijvende intake, dan kunt u hieronder meer informatie verkrijgen.

3. de allocatie

U bent nu op het punt beland dat u weet welke beleggingen bij u passen. U snapt ook hoe de verschillende beleggingen werken. Het is nu zaak om te gaan beslissen welk deel van uw portefeuille u per beleggingscategorie gaat alloceren. Gaat u vol voor obligaties? Of stopt u een deel een obligaties, een deel in aandelen, een stukje in vastgoed en houdt u daarnaast nog wat cash aan in geval van toekomstige kansen? Of bent u nog jong en gaat u vooral voor de lange termijn door middel van het investeren in lange termijn kansrijke aandelen? Mocht u een beginner zijn dan zou ik normaliter aanbevelen om een evenwichtige mix te maken bestaande uit de verschillende beleggingscategorieën. En zeker als u wat ouder bent zou ik adviseren om niet teveel in aandelen te stoppen. Zeker niet als u voor uw pensioen aan het beleggen bent. U wilt namelijk niet het ‘timingsrisico’ lopen dat net voordat u met pensioen gaat de markten crashen en u van een klein gedeelte van uw verwachte vermogen moet rondkomen. Voor eigenlijk elke stap in dit artikel is het raadzaam advies in te winnen. Advies is vaak eenmalig en lijkt misschien duur. Maar advies is vaak heel erg goedkoop als u dit verrekent met het verwachte rendement dat u gaat maken op uw beleggingen. Wint u geen advies in en doet u maar wat dan kan de schade heel erg oplopen. Als u niet de kennis in huis hebt, haal deze dan in huis.

4. Algemene visie & IDEEËN

U wilt u eigen draai geven aan de beleggingen die u doet. U heeft misschien wel bepaalde overtuigingen die terug dienen te komen in de beleggingen die u doet. Zo zijn er tal van mensen die liever niet investeren in sectoren of bedrijven die schade aan het milieu toebrengen. Hierbij valt te denken aan bedrijven in de olie & gas sector. Bent u tegen dit soort bedrijven dan zou ik er vooral niet in beleggen. Hetzelfde met bedrijven die in de wapenindustrie zitten. Misschien bent u daar tegen. Beleg er dan vooral niet in. Beleg in bedrijven die enigszins bij u en uw verwachtingen passen.
Ook aangaande uw economische verwachtingen. Misschien denkt u dat de rente weer gaat stijgen of juist dalen? Misschien denkt u dat de auto industrie snel zelfrijdend wordt of dat de tech-sector aan een correctie toe is? Dit soort overtuigingen samen met de soort beleggingen die u doet vormen samen uw beleggingsvisie. Niemand weet precies wat de toekomst brengt. Het is vooral belangrijk een goed idee te hebben over uw verwachte rendementen en beleggingen te doen waarbij u zich goed voelt. Veel risico of weinig risico? Wel of geen oliebedrijven? Wel of geen lange termijnvisie? Enzovoorts.

5. Reflectie

Niet dagelijks kijken naar uw portefeuille! U heeft geen controle over de rendementen. En zeker niet over de dagelijkse rendementen. De markten bewegen constant up en down en er is er geen toegevoegde waarde om geobsedeerd elke dag naar uw portefeuille te staren. Kijk bijvoorbeeld eens per maand eens naar het rendement en probeer eens per halfjaar of eens per jaar eens te zien of uw beleggingen nog in uw beleggingsvisie passen. Misschien wilde u alleen investeren in bedrijven die minimaal 3% dividend betalen en heeft 1 van de bedrijven waarin u belegt het dividend afgeschaft voor de toekomst. Misschien goed om dit aandeel in te wisselen tegen een ander aandeel dat wel een veilig dividend betaalt? Of misschien is 1 van de bedrijven ineens veel meer gaan investeren in fossiele brandstoffen? Of misschien is 1 aandeel zo hard gestegen dat het nu veel te groot is in uw portefeuille ten opzichte van de rest. Dit soort zaken zijn goed om af en toe eens naar te kijken. Maar blijf weg van de dagelijkse fluctuaties. Op korte termijn is de aandelenmarkt een casino, op lange termijn een cash cow.

Leave a Reply