Waarin kan ik beleggen, is een veelgestelde vraag. U kunt uw geld op veel verschillende manieren beleggen. In dit artikel worden de meest gebruikte manieren genoemd. Het is altijd belangrijk uw beleggingen goed te spreiden. Dus niet alles in aandelen bijvoorbeeld. En dan zeker niet alles in hetzelfde aandeel. Als u uw beleggingen spreidt verkleint u de kans op onherstelbare verliezen. De meest gangbare beleggingscategorieën, naast cash en spaarrekeningen, zijn:
– Aandelen
– Obligaties
– Opties
– Vastgoed
– Beleggingsobjecten
Aandelen
Een aandeel is een bewijs van deelname in het eigen vermogen van een bedrijf. Een aandeel geeft vaak stemrecht in een bedrijf. Bedrijven geven aandelen uit om geld aan te trekken dat gebruikt wordt om te investeren. In ruil hiervoor krijgt de aandeelhouder een deel van het bedrijf. Maakt het bedrijf winst dan keert het vaak ook een dividend (winstuitkering uit). De koers van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod. U kunt profiteren door koerswinst en door dividend. Aandelenkoersen kunnen hevig fluctueren op nieuws, marktontwikkelingen, bedrijfscijfers, et cetera. Gaat een bedrijf failliet staat u achteraan. Eerst worden de partijen betaald die het bedrijf geld geleend hebben. Gaat het goed met een bedrijf kunt u flink winst maken, terwijl de partijen die geld geleend hebben aan het bedrijf niet meer krijgen dan afgesproken in het leencontract.
Tip: spreidt uw geld over verschillende aandelen in verschillend sectoren. Dus koop niet alleen maar Shell. En koop ook niet alleen maar olieaandelen!
Obligaties
Een obligatie is een lening aan een bedrijf, instelling of overheid. Een obligatie heeft een bepaalde looptijd en een rentepercentage. De looptijd bepaalt wanneer het geld terug moeten worden betaald aan de geldgever. Het rentepercentage is vaak de jaarlijkse rentevergoeding die de geldgever krijgt. De obligatie heeft vaak een uitgiftekoers van 100. Stel u leent Unilever 100 euro tegen een rentepercentage van 5%. Deze obligatie wordt verhandeld op de beurs. Mocht Unilever nu in zwaar weer terechtkomen is het misschien niet zeker dat ze u terug kunnen betalen. De koers van de obligatie zal dan dalen. Doet Unilever het erg goed dan is men waarschijnlijk ook wel bereid om tegen een effectieve rente van 4% te lenen aan Unilever. De koers van de obligatie van 5% zal dan in waarde toenemen. Als een bedrijf failliet gaat hebt u nog steeds kans (een deel) van uw geleende geld terug te krijgen indien er genoeg bezittingen in het bedrijf aanwezig zijn. U heeft voorrang op de aandeelhouders.
In het algemeen ligt het rendement van obligaties lager dan dat van aandelen. U moet denken aan een haalbaar ‘veilig’ rendement van 4 tot 6%.
Tip: ga niet zomaar voor een hoge rente. Ga voor sterke gerenommeerde bedrijven/overheden!
Opties
Opties zijn een nog een stuk riskanter dan aandelen. Er bestaan call opties en put opties. Met call opties sorteert u voor op een stijging in de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan een aandeel zijn, maar ook een index, obligatie, future, etc. Met een put optie zet u in op een daling van de onderliggende waarde.
Met opties kunt u gemakkelijk al uw inleg of als u opties verkoopt zelfs veel meer dan uw inleg verliezen. Wilt u gaan handelen in opties dan moet u écht goed op de hoogte zijn van hoe opties werken.
Tip: blijf weg van opties als u niet goed weet hoe het werkt en of het wel past bij uw beleggingsstijl!
Vastgoed
Heeft u vrij vermogen dat u voor lange tijd zeker niet nodig hebt, dan is een investering in vastgoed een mogelijkheid. U kunt bijvoorbeeld een appartement of huis kopen en het verhuren. U weet waar u aan toe bent. Maandelijkse ontvangt u een vrij zekere instroom van huurpenningen en op de lange termijn is er grote kans op waardetoename van uw belegging. Op het moment zijn de huizenprijzen aan de prijzige kant en is het huurrendement niet zo hoog meer (u mag blij zijn met 5%). Met een eventuele hypotheek kunt u het rendement op uw vermogen nog wat opkrikken maar besef wel dat dit ook extra risico’s met zich meebrengt, zeker als de waarde van het vastgoed daalt.
Voor de lange adem is vastgoed een verstandige investering. Voorzichtiger moet u zijn met commercieel vastgoed. Hier kan in bepaalde steden en wijken erg de klad inkomen doordat de steeds sterkere concurrentiepositie van e-commerce.
Tip: heeft u niet veel verstand van de vastgoedmarkt, beperk u dan tot het woonvastgoed!
Beleggingsobjecten
Wanneer u belegt in beleggingsobjecten dan belegt u vaak in tastbare objecten zoals wijn, whisky, hout, goud, cacoa of bijvoorbeeld recreatiewoningen. In ruil daarvoor krijgt u vaak een eigendom van een deel van een zaak of voorraad, of bijvoorbeeld een deel van de opbrengst. Het beleggingsobject wordt voor u beheert. Bij dit soort beleggingen dient u wel verstand te hebben van het beleggingsobject en ook altijd goed te controleren of de uitgevende instelling deugdelijk is.
Tip: mocht u in beleggingsobjecten willen beleggen, doe uw eigen research en check ook de keurmerken en of ze een inschrijving (moeten) hebben bij de AFM!