Spreiden en diversificatie

Hoofdmenu Beleggen

Incidentenrisico

Het spreiden en diversificeren is belangrijk voor elke belegger. Zeker als het gaat om het opbouwen van een beleggingsportefeuille.
Vaak hoor je dat iemand heel erg zeker en overtuigd is van een bepaalde belegging en er een groot deel van zijn geld in wil steken. Dat is bijna altijd onverstandig. Er kunnen zich altijd onverwachte gebeurtenissen voordoen die ongunstig uitpakken voor de gekozen belegging. Denk aan een handelsoorlog, een market crash, Brexit, et cetera. Of denk aan een bedrijf specifiek incident of schandaal zoals fraude. Zelfs bij de meest gerenommeerde bedrijven kan het dan goed mis gaan.
Tijdens de kredietcrisis in 2008 ging het bij sommige banken helemaal mis. Voorheen werden banken altijd als erg stabiel gezien en mensen dachten dat een belegging in banken heel erg veilig was. De kredietcrisis bracht verandering in dat idee.
Zorg dus dat u een goede spreiding over verschillende aandelen in verschillende sectoren in uw portefeuille hebt.

Hoeveel aandelen in portefeuille?

Hoeveel aandelen wilt u in uw portefeuille hebben? Onderstaande figuur geeft u een indicatie van het marktrisico en het risico van niet spreiden en diversificeren. Vanaf zeg 15-20 aandelen in de portefeuille wordt het specifieke bedrijfsrisico voor uw portefeuille behoorlijk klein. Daarbij is het ook belangrijk ongeveer even grote initiële investeringen te doen per belegging. Ook is het goed om een regel aan te houden voor verkoop wanneer een belegging uitgroeit boven een bepaald percentage van uw portefeuille.

kost het veel tijd?

Het is niet per se moeilijk om meer dan 20 investeringen bij te houden. U zou bijvoorbeeld elk half jaar per bedrijf even kunnen kijken hoe de zaken ervoor staan. Hiervoor kunt u een kijkje nemen in de halfjaarrapporten of investeerderspresentaties.
Makkelijker is het nog als u lid bent van een dienst die de analyses voor u doet. Hubens Capital biedt een dergelijke dienst aan. Hierbij wordt u op de hoogte gehouden van mooie kansen op de aandelenbeurs en ontvangt u ook updates wanneer er zaken veranderen bij de gekozen aandelen. Ook ontvangt u aanbevelingen over de allocatie per aandeel en hoe u het beste in en uit bepaalde posities kunt handelen om de risk/reward gebalanceerd te houden.

Overdrijf niet

Het is erg belangrijk dat u niet gaat diversificeren puur om het diversificeren. U kunt beter posities hebben in 15 bedrijven die u goed kent dan u portefeuille spreiden over 40 bedrijven waarvan u de helft nauwelijks kent. Ook is het raadzaam uw portefeuille langzaam op te bouwen en niet al de cash ineens te investeren. Hiermee voorkomt u het timingsrisico: het risico dat u al uw investeringen net doet voordat een marketcrash zich aandient. Hubens Capital kan u hierbij verder begeleiden indien u dat wenst.

Leave a Reply