Veel gemaakte beleggingsfouten

Hoofdmenu Beleggen

Verliezen niet nemen, winsten wÉl

Hieronder leest u over veel gemaakte beleggingsfouten. Iedereen kan winst nemen. Winst nemen is gemakkelijk en geeft een goed gevoel. U kunt trots vertellen dat u een winstgevende belegging heeft gedaan en uw zelfvertrouwen neemt toe. Vaak nemen mensen te vroeg winst. Ze hebben een goed aandeel in handen en stappen er te snel uit, puur omdat ze emotioneel tevreden zijn met de winst en niet echt nadenken wat de werkelijke potentie van het aandeel is. De andere kant van de medaille is vaak minder mooi. Heeft men een slecht aandeel dat in waarde daalt, dan neigt men vaak niet naar verkopen. Ook al zou de rationaliteit vaak zeggen dat het een aandeel is wat u niet zou willen aanhouden. In dit soort gevallen gaan mensen hopen dat het goedkomt. Hopen en het zoeken naar redenen waarom het aandeel weer omhoog zou kunnen gaan. Mensen blijven zitten, worden kaalgeschoren. Eventueel kopen ze zelfs meer om de gemiddelde aankoopprijs te doen afnemen. Een regel die de particuliere aandeelhouder zou kunnen gebruiken om niet de fout in te gaan: neem uw verliezen op dezelfde manier als dat u uw winsten neemt.

Emoties de overhand laten nemen

Emoties zijn zowel in opgaande markt en neergaande markten erg gevaarlijk. In een opgaande markt maakt ongeveer iedereen winst op zijn beleggingen. U dus ook. U kunt denken dat u een erg goede belegger bent. Uw zelfvertrouwen stijgt: van de laatste 5 aandelen die u had waren er namelijk 5 waarop u winst staat of maakte. Kan geen toeval zijn toch? Vergelijk uzelf altijd met de markt. Of misschien had u wel geluk en pakten de beslissingen toevallig goed uit? Zelfoverschatting komt vaak voor. Op een gegeven moment draait de markt en gaat omlaag. Op dat moment wordt u zelfoverschatting hard afgestraft en verliest uw maximaal omdat u waarschijnlijk te groot in enkele aandelen zit.
In een neergaande markt, zeker als het behoorlijk hard gaat, raken mensen nogal eens in paniek. Ze raken zelfvertrouwen kwijt, gaan twijfelen aan zichzelf, en op het moment dat de markt een dieptepunt maakt is vaak het vertrouwen in de markt op het allerlaagste punt. Het gebeurde vaak in de het verleden en zal in de toekomst ook blijven gebeuren. Aan het einde van een opgaande markt zijn mensen ‘greedy’, te hebberig op uit te stappen. Op het moment dat er een hoop koopjes zijn na een flinke afstraffing, durven mensen juist niets meer aan. Zoals Warren Buffet zei: “ Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”.

Niet de trein willen missen

Erg herkenbaar voor veel particuliere beleggers. Uw buurman, kennis, vriend of familielid is de afgelopen maanden behoorlijk binnengelopen met zijn aandelen, zijn crypto’s of in de huizenmarkt. Degene vertelt het op een zodanige manier dat u denkt dat het geen geluk is maar dat het gewoon ‘easy money’ is. U wilt ook uw geld verdubbelen. U koopt bitcoins of u koopt het aandeel dat eigenlijk al veel te duur is. Wie weet gaat het nog eens verdubbelen. U wilt instappen nu het nog kan. Een grote fout, maar verleidelijk voor velen. Blijf altijd rationeel en maak beslissingen op basis van fundamentele redenen.

Achteraf redeneren

Achteraf weet men alles beter en zijn we allemaal rijk. Als u achteraf redeneert, vraagt u zichzelf dan altijd af welke kennis en informatie u had op het moment dat u in het verleden een bepaalde beslissing nam. Het is te kort door de bocht, te makkelijk, om te zeggen dat u Apple niet had moeten verkopen omdat het erna nog eens 50% in waarde toenam. Ga terug naar het moment dat u de beslissing nam en beredeneer of het op dat moment een zinnige beslissing was. Ten eerste is dat eerlijker naar uzelf toe en ten tweede leert u op deze manier beter wat een goede en slechte beslissing is. Dit zal u helpen in de toekomst.

Omdat een expert het zegt, zal het wel zo zijn

Één van de belangrijkste dingen die u moet doen alvorens u een belegging doet: doe uw huiswerk! U belegt met uw eigen geld en bent de enige persoon die hiervoor verantwoordelijk is. U moet een goede reden hebben om bijvoorbeeld een bepaald aandeel te kopen. Misschien is het wel een goedkoop risicovol aandeel, maar bent u een risicomijdend persoon en past het aandeel niet binnen uw risicoprofiel. Of misschien leest u een artikel van een expert die het helemaal mis heeft. Volg iemand niet zomaar. Vaak zult u goede artikelen lezen, maar soms ook niet. Zorg gewoon dat u altijd even uw eigen huiswerk doet en bekijkt of een bepaalde investering wel bij u past. Achteraf heeft het geen zin u te verschuilen achter het feit dat een bepaalde expert het aanraadde. Experts zitten natuurlijk ook geregeld fout en het is uw geld dus uw verantwoordelijkheid.

Teveel inzetten op ÉÉn paard

Vaak zijn mensen erg overtuigd van hun gelijk en stoppen zij teveel cash in één of enkele instrumenten. Hierdoor loopt men onnodig veel risico op het moment dat de eigen analyse niet helemaal deugdelijk is of omdat het gewoonweg tegenzit. Het belang van spreiden en diversificeren wordt hier uitgelegd.

Leave a Reply