Meer rendement met opties (voorbeeld)

Hoofdmenu Beleggen

Royal Dutch Shell

Shell is een olieaandeel dat veel dividend betaalt. Een dividend dat veilig is aangezien Shell meer dan voldoende cashflow genereert, erg winstgevend is en als een van de grootste spelers in de oliewereld de komende jaren goed zal blijven verdienen. Shell verwacht een verder groeiende cashflow en is van plan het dividend te verhogen, waarschijnlijk met ingang van 2021.

Het dividend van Shell is momenteel 5.9%. Dat is een aardig rendement. Echter is dit rendement nog wat verder op te voeren met een optie strategie.  De meeste mensen kopen Shell voor het dividendrendement en niet per se omdat ze denken dat er veel koerswinst te behalen valt.

Een interessante strategie is het kopen van de aandelen Shell en tegelijkertijd het verkopen van calls met een strike prijs die bijvoorbeeld net boven de koers ligt. Op deze manier ontvangt u het dividend en als de koers niet te veel oploopt ontvangt u ook de premie van de call. Eventueel kunt u die ontvangen premie weer beleggen in Shell of gewoon op de bankrekening zetten. Afhankelijk van wat u zelf het fijnste vindt.

Rendementsvergelijking

Op het moment van schrijven noteert een aandeel Shell €28,28. De Augustus 29 call handelt op €0.46.
Strategie: koop 100 aandelen Shell en verkoop 1x de Augustus 29 call (deze geeft de tegenpartij het recht om 100 aandelen Shell van u te kopen voor €29.00).
Shell noteert 1 dag voor de augustus expiratie ex dividend van ongeveer €0.42 eurocent ($0.47).
Staat Shell op de huidige koers op expiratie dan heeft u het dividend plus de optiepremie ontvangen. Op deze manier pakt u dus €0.42 + €0.47 = €0.89 winst op Shell. Shell betaalt 4x per jaar dividend. Hanteert u viermaal per jaar deze strategie dan verdient u mogelijk 4 x €0.89 = €3.56.
Dit is 12,6% rendement op jaarbasis. Bijna 7% meer dan wanneer u alleen de aandelen heeft.
Als het aandeel Shell daalt, gelijk blijft of licht oploopt zal deze strategie een beter rendement opleveren dan wanneer u alleen de aandelen Shell heeft.

Het rendement zal met deze optiestrategie kleiner zijn indien het aandeel flink oploopt in waarde. Stel het aandeel loopt op naar €30 dan heeft u op de aandelen €1.72 + €0.42 winst en verliest u €0.53 cent op de opties. Boven de €29.47 is mijn strategie minder gunstig en pakt u geen extra winst meer, maar nog steeds een mooi rendement.
In geval u de aandelen Shell niet heeft omdat u denkt dat de koers veel zal oplopen, is mijn strategie met het verkopen van calls op uw aandelenpositie een interessante mogelijkheid voor u om meer rendement te halen. Zie hieronder enkele scenario’s.

Scenario 1: Shell staat na 1 jaar op 27 Euro.
Aandelen:                                 1.4% (1.68 (dividend) – 1.28 (koersverlies))   
Aandelen met verkochte calls:               8.1% ( 1.68 + 1.88 (4x de optiepremie) – 1.28)

Scenario 2: Shell staat na 1 jaar op dezelfde koers namelijk 28.28
Aandelen:                                                           5.9%
Aandelen met calls:                                           12.6%

Scenario 3: Shell staat na 1 jaar op 31
Aandelen:                                                              15.9%
Aandelen met calls:                                           12.6%

Precieze rendementen voor de aandelen met verkochte calls hangen af van de volatiliteit en hoe het precieze koersverloop van Shell is gedurende het jaar, maar gemiddeld gezien zullen ze zijn zoals hierboven genoemd.

Waar moet u op letten?

Check wat de transactiekosten zijn voor het handelen van opties. Ben er ook zeker van dat u het handelen van opties begrijpt en ik zou u adviseren niet meer calls te verkopen dan dat u aandelen bezit. Stel u heeft 1000 aandelen Shell, verkoop dan maximaal 10 calls (10×100).
Zorg ervoor dat u een plan heeft. Als Shell hoger noteert op expiratiedatum dan de strike prijs, koopt u de calls dan terug? Of wilt u uit het aandeel stappen? Dit hangt af van uw persoonlijke voorkeur en inschatting van de waarde van Shell. Voor vergelijkbare optieconstructies kunt u een kijkje nemen in de newsletter.

Leave a Reply