Negatieve spaarrente

Hoofdmenu Beleggen

Lang is er aan getwijfeld of het gaat gebeuren maar het lijkt toch langzamerhand werkelijkheid te gaan worden: negatieve rentes op spaargeld. Zo heeft onlangs broker DeGiro als eerste de rente op tegoeden negatief gemaakt. Voor alles wat de belegger boven de 2500 euro aan cash aanhoudt, zal DeGiro een negatieve rente rekenen. DeGiro is niet een huisbank en ondervindt er weinig schade van als mensen hun geld niet stallen bij DeGiro. Belegd geld blijft natuurlijk buiten schot, dat is geen cash. Huisbanken zoals ING, ABN Amro, Rabobank et cetera houden de rente nu nog op 0% or net boven 0% omdat ze dat financieel nog even kunnen volhouden en niet massaal klanten willen verliezen. De kans bestaat dat een deel van de bevolking hun geld van de spaarrekening afhaalt wanneer zij rente moeten gaan betalen over hun zuurverdiende centen.
Tot aan 2012 was de spaarrente nog op een redelijk aantrekkelijk niveau van boven de 2%. Sindsdien is Europa in de problemen en heeft de ECB de rente steeds weer verlaagd. De vergrijzing en de financiële problemen van enkele EU landen heeft gezorgd voor een flinke daling van de rente. Zie hieronder de historische ontwikkeling van de spaarrente in Nederland.

Rente blijft laag

Het lijkt erop dat de rente niet snel op korte termijn zal gaan stijgen. Zo noteren Nederlandse en Duitse 10-jaar staatsobligaties ver onder de 0%. Momenteel betalen de banken zelf 0.5% om hun cash reserves bij de ECB te stallen. Op een gegeven moment gaan ze dit ook doorberekenen naar de klant en zult u waarschijnlijk rente moeten gaan betalen over uw eigen geld.

Spaarder op termijn de klos

Mijn verwachting is dat de banken op een gegeven moment gezamenlijk tot deze stap zullen overgaan zodat er geen grote stromen geld van de ene bank naar de andere gaan. Momenteel verdienen de banken nog aardig wat geld aan hypotheken die jaren geleden op veel hogere rentes zijn afgesloten. Langzaam aan worden deze afgelost en gaan de banken meer pijn ondervinden van de historische lage rente. Uiteindelijk kan dit verder doorberekend gaan worden naar de spaarder. Ze zullen dit zoveel mogelijk willen voorkomen maar uiteindelijk zullen ze toch wel overstag moeten. Misschien dat ze de heel kleine spaarder op 0% rente houden, maar dat is zeker niet een garantie.

Niet beleggen kost veel geld

Dit verhoogt de noodzaak ook om te gaan investeren, te gaan beleggen. Geld op de bank gaat wellicht een negatieve rente opleveren. Daarnaast betaalt u ook nog eens vermogensrendementsbelasting en tikt de inflatie ook aan in uw reële vermogen. Hierdoor verliest u al snel meer dan 2% of zelfs meer dan 3 % per jaar door uw geld op de bank te laten staan. In het geval u uw spaarkapitaal niet op korte of middellange termijn nodig heeft is het onverstandig om niet te beleggen. Niet beleggen is een erg dure keuze op de lange termijn.
Hubens Capital kan u helpen bij uw vermogensplanning of in het geval u al een actieve belegger bent.

Leave a Reply